På Pan Idræts fieldhockey-hold Copenhagen Black Swans finder man et af Danmarks mest internationale hold, og det er ikke tilfældigt.
Hos Black Swans har man udviklet en struktureret handleplan for modtagelse og fastholdelse af nye medlemmer, ikke mindst internationale borgere der kommer til Danmark for at arbejde – personer der i daglig tale går under begrebet ”expats” (forkortelse for ”expatriates”).
Hockeyspillerne i Black Swans taler tilsammen mere end 10 forskellige sprog og kommer fra alle verdenshjørner, hvilket giver holdet en helt unik kulturel støbning og et særligt fællesskab.
Opskriften på den gode modtagelse er simpel: Uanset hvem man er, og hvor man er fra, skal man føle, at man kan være med – både på og uden for banen.
Herunder får du opskriften på, hvordan fieldhockey-holdet fra Pan Idræt arbejder med modtagelsen!
Den gode modtagelse
Hvis du som LGBT+ person og/eller expat samler hockeystaven op for Black Swans, kan det være, du er blevet rekrutteret i fitnesscentret, i festmiljøet eller endda på Grindr. Black Swans er nemlig meget bevidste om, hvor de er til stede, og om der er mulighed for at tiltrække nye spiller via deres nuværende medlemmer. Der er jo ikke nogen bedre rekrutteringsmetode end den personlige henvendelse!
Er du en erfaren hockey-haj, så sørger klubben for, at du bare kan stryge ind på holdet – hvor du får tildelt en ”buddy”. Vedkommende sørger bl.a. for at støtte og integrere dig på holdet.
Er hockey derimod nyt for dig, kommer du ind i et 6-ugers program, så du får styr på basale teknikker og regler i selskab med en træner, der har særligt fokus på nye spillere.
Uanset om du er ny eller erfaren i hockey, så får du tildelt en kontaktperson, så du ikke er i tvivl om noget. Sådan sikres det, at der ikke opstår misforståelser og dårlige oplevelser.
”Der er generelt en god forståelse på holdet for, at vi skal tage imod som et team. Det er altid godt, at den nye ved, at vi har styr på dem og deres ankomst. Nogle tilflyttere kommer fra en kultur hvor det kan være svært for dem at tilpasse sig den danske foreningskultur. Hvis de udviser interesse i at lære det, så skal man også have kræfterne til at supportere det,” fortæller Esben Shane, holdleder hos Copenhagen Swans.
Under træningen
Der er seks trin, som skal sikre, at nye spillere (og resten af holdet) har gode oplevelser hver gang, de er til træning.
Velkommen tilbage i fællesskabet
Når træningen er overstået, og der er gået et par dage, tager kontaktpersonen fat i det potentielle nye medlem og følger op. Har Black Swans fået sig et nyt medlem, modtager vedkommende en Welcome to the Swans-flyer!
Her omtales især kulturen på holdet, så ingen nye medlemmer er i tvivl om retningslinjer og klubbens værdier. Når det gælder expats, er det i særligt høj grad vigtigt, at der er et fælles sprog på holdet, og at de får en introduktion til det danske foreningsliv – ikke mindst fællesskabsreglerne.
”Diversiteten bidrager til øget trivsel og livsglæde, når den italesættes korrekt. Vi insisterer på, at holdet skal være et safe space for alle til at være sig selv. Men har man adfærd, der ikke respekterer det, vil det blive italesat. Der er en åben forventning om, at man er en holdspiller,” fortæller holdleder Esben Shane og fortsætter:
”En af de ting, expats oftest har meget af, er ivrighed og taknemlighed. Det bidraget meget til vores politik om, at teamet er et ”safe space”, hvor vi arbejder ud fra værdierne respekt, lighed og medfølelse. Det skaber også en større accept af, hvor forskellige mennesker kan være, og dermed også rummelighed,” slutter Esben Shane.
Fire tips til modtagelse af expats
Er du medlem af en forening, frivillig, træner eller leder? Så får du fire hurtige tips fra Esben Shane til at arbejde med modtagelse og fastholdelse af expats:
- Tag en beslutning om, at nu er I et hold, hvor der er plads til expats
- Aftal hvordan planen ser ud, og hvordan det skal gøres
- Find et fællessprog, også bogstaveligt talt
- Lav aftaler på ALT og tag INTET for givet
Læs mere om Copenhagen Black Swans på deres idrætsside eller Facebook-side.